Reset Password

Your search results
февруари 28, 2020

39 лесни начина да подобрите Вашия наем

Заради възможния факт, че Вие евентуално ще освободите апартамента или къщата си под наем, а понякога и по-рано от очакваното, може да бъде трудно да се оправдавате, че харчите голяма част за декора. Но това не означава, че не можете да го направите по свой вкус и да проявите творчество докато сте там. Когато харчите пари е хубаво да мислите в дългосрочен план: „Когато променях външния вид на местата, в които съм живял под наем“ – казва дизайнерът Алекс Калита (Alex Kavita), „имах за цел да сведа разходитете до минимум (не можете да вземете нещата с вас!) и харчих за материали, които могат да бъдат пренаредени в друг бъдещ дом.“ Освен това е хубаво да сте запознати с вашия договор за наем, за да сте наясно какво не може да бъде подправяно (има наемодатели, които не харесват идеята техните наематели да пренастройват дома им) и след това изберете някои от нашите идеи от нашия списък по-долу.

1. Бамбукови/тръстикови щори

Нека преброим причините поради, които обичаме тези щори: те са евтини, омекотяват слънчевата светлина без да я блокират и те наистина някак си успяват да направят да изглежда така стаята сякаш е веранда на плажа. О, и можете да ги закупите от Темакс и да ги монтирата за по – малко от 5 минути.

2. Променете дръжките на шкафовете

Развийте съществуващите дръжки на шкафовете или чекмеджетата и ги съхранявайте на безопасно място (например рафт в гардероба или в кутия с надпис „монтирайте ме обратно при преместване!). След това направете свои собствени или разгледайте други креативни идеи в интернет.

3. Стикери над зле изглеждащите кухненски плотове

Не бихте повярвали, че това може да постигне уникална елегантност, но е така! Няма да похарчите повече от 6лв и  един следобед да ги облицовате във вашата кухня. Потърсете семпли и плътни цветове (като тези стигери за стена) и ги оформете по ваш вкус.

4. Вземете си нова слушалка за душ

Всички знаем, че взимането на душ е огромно удоволствие! Изчакайте отстъпките, които предлагат магазините или разгледайте подходящи и добри варианти за слушалка за душ в Темакс

5. Добавете растения

Преди да изтичате и вземете първото цвете, което видите, помислете, че има тонове растения. Някои обичат влажни места, други слънчева енергия, трети сянка и т.н. Помислете и разберете кои растения ще са подходящи за вашия нов дом и ще растат щастливо на закрито.

6.Намерете прилична саксия

Има добре изглеждащи саксии, но има и толкова много шикозни и евтини, които ще бъдат по – въздействащи (и разбира се, те могат да бъдат взети с вас в бъдещите апартаменти).

7. Боядисайте стените

Без значение как! „Обикновено хазяите използват основно бяла боя“, казва дизайнера Кейси Кениън (Casey Kenyon), който препоръчва за отенък, който е по – преднамерен: „Изберете бяло, което чувствате подходящо за вас и вашето пространство“. Направете няколко проби (по няколко слоя от всяка боя) директно върху стената, преди да изберете. „Цветовете винаги изглеждат различно на стената, отколкото в магазина!“

8. Самозалепващи фолиа

Нека предположим – Цвета на гърба на кухнята ви е същия, като остналите стени в апартамента? Самозалепващите фолиа за стени ще променят това доста бързо.

9. Самозалепващи ленти за декорация

Вместо да избирате временни тапети на цялата стая, които могат да струват доста пари (и няма да ги вземете със вас след напускане), използвайте самозалепващи ленти, за да създадете графичен дизайн (широки ивици или единична линия, която върви по цялата стая и др.)

10. Разменете електрическите контакти

Ако боядисвате стените вземете резервни контакти за стаята и ги боядисайте също. Може също да намерите евтини черни или месингови и да си спестите неприятностите.

11. Закачете произведенията на изкуствата без рамки

Клипсове, скоби, големи габърки и др. са вашите приятели – инструменти, които бихте намерили във всеки един магазин за изкуства (и не се притеснявайте, само една опаковака от тях ще бъде много по – икономична от професионална рамка).

12. Сменете смесителя в кухнята

Може би ще искате да уведомиве вашия наемодател да разбере, че се захващате с това начинания, но ако продължите (голям избор от евтини смесители), вероятно няма да има нищо против.

13. Вземете си прилична поставка за тоалетна хартия

Независимо дали е стояща или монтирана точно там, където е стояла старата и грозна поставка, по – привлекателната поставка за тоалетна хартия ще направи банята да изглежда много по – приветлива.

14. Покрийте някой от стените с плат

Ако стените ви са грапави или просто искате да придадете много по – драматично усещане на пространството – направете това, както направи дизайнерът Ник Олсън (Nick Olsen): вземете парче плат, като го прикрепите към краищата на стената, а след това просто го издърпайте.

15. Поставете релса за кухня

Независимо дали става въпрос за релса, поставки или предварително направени отвори за прикачване на куки, добрите поставки за закачане ще ви помогнат да организирате вашите консумативи. Няма да ви е необходимо никакво подово пространство!

16. Маскирайте стария си хладилник

Това е чудесна употреба за премяна на хладилника ви, защото ще ви е необходмо само една ролка ( хартия черен мрамор е чудесна алтернатива, ако искате да го направите на още по – достъпна цена). Кажете сбогом на оцветената бяла повърхност завинаги.

17. Закачете висяща крушка в тъмен ъгъл

С добра кука и дълъг шнур няма да ви е необходимо нищо друго, за да постигнете този ефект. Декоративните LED лампи, със сигурност ще донесът уют в дома ви.

18. Добавете релса за картини

Това едва ли ще ви струва много, но така ще имате възможност да окачите вашето изкуство из целия апартамент, без да правите дупки в стените.

19. Единично легло

Звучи така, както все едно сте отново ученик, но изборът на подобно легло може всъщност да отвори стаята. Да не говорим, че цената му е по – малка от двойно легло. Друг вариант е да вземете диван и  да го използвате и за легло!

20. Използвайте серия от малки килими за коридора

Вместо да взимате голям размер, който да пасва идеално на уникално оформеното ви коридорче (и може размерите му никак да не пасват в следващия апартамент), опитайте се да раздвижите атмосферата с малки килимчета, които може да подредите едно след друго в редица.

21. Промяна на осветителните тела

Промяната на лошите осветителни тела е нещо, което смятаме, че отразява вашата личност. Просто развийте старите тела и заменете с някои, които харесвате много повече и отговарят на стила ви.

22. Декорирайте с естествени продукти

Букет от изсушени цветя поставени в красива ваза, камъчета от задния двор, дори случаен клон, който сте намерили по пътя към дома и боядисате със спрей. Подобни проекти със сигурност биха направили дома ви много арт.

23. Инсталирайте LED ленти в кухнята

Супер дълга залепваща лента с LED светлини, може да бъде намерена за около 5лв, а прикрепена точно под кухненските шкафове ще промени целия облик.

24. Вземете нов тоалетен капак

Разгледайте тоалетните капаци на Темакс и ще намерите нещо по ваш вкус – независимо дали става въпрос за чисто бял, цветен или със забавено падане.

25. Добавете килимче от юта

Някои наематели ще искат да покриете целия под, което означава, че ще ви трябва голям размер. Килими от юта могат да бъдат купени за малко пари. Ние харесваме килимчетата направени от юта, независимо от формата им.

26. Купите си нови удължители

Мит: Най – добрите удължители са бели или кафеви в опит да бъдат невидими.

Истина: Така или иначе ще бъдат видяни, така че може да бъдат и в разлини цветове.

27. Направете си декоративни възглавници

Какво, не знате как да шиете? Опитайте да вземете няколко парчета плат и калъфка за възглавниза. Украсете калъфката, зашийте или гравирайте нещо на нея, или си вземете такива, които са с различни декорации. БУМ, вече имате поръчкови възглавници!

28. Боядисайте тавана

Може да звучи обезсърчително, но боядисването на тавана ви ще има голямо влияние върху усещането на стаята. Изпитан метод: смесете няколко капки от цвета на стената в кофа с бяла боя и използвайте сместа (може да използвате и тъмно синьо, за да се почувствате сякаш сте под нощното небе.

29. Монтирайте колелото си на стената

Това не само ще спре мислите ви как да украсите стената си, но монтирането на колело също е основна икономия на пространството.

30. Боядисайте само касите и облицовките

Ако стените ви вече са цвят, който харесвате, но искате да разчупите атмосферата, помислете за рисуване върху касите на вратите и прозорците, както и облицовките в стаите. Може да комбинирате различни цветове (сиво и бяло), лек контраст с тях, игриви цветове, тъмни цветове с висок контраст и др.

31. Светлина

Поставяйки лампите си на различни височини (някои на пода, други на бюра, на рафтове в различни яркости на крушките). По този начин апартамента ще придобие по – приветлив и светъл вид.

32. Превърнете радиаторите си в рафтове

Имате радиатор с 2 – 6 ребра, боядисайте го така, че да съответства на стените в стаята и след това го настройте на една от тях. Вече си имате чисто нов рафт!

33. Поставете первази

Ако целият апартамент е с бели стени – бяла кутия, лишена от характер, помислете да добавите первази, които ще осигурят ясен и здрав външен вид (тях също може да боядисате!).

34. Намерете няколко уникално, сладки органайзери

Единственото нещо, което трябва да направите е просто да разгледате големия избор от органайзери и да си изберете най – подходящия за вас. По този начин със сигурност ще запазите стаята си по – подредена.

35. Направете си сам изкуство

Възможностите за това, без всъщност да имате художествен талант, са безкрайни – може да си създаде своя собствена картина с абстрактни акварели (използвайки два до три цвята максимум), да си закачите огледала в различни размери и форми по ваш вкус и фантазия, да принтирате любимите си фрази и цитати и да изберете най – прекрасното място за тях – където ще ги виждате и ще ви усмихват. Има толкова много идеи! Винаги можете да потърсите и в интернет, защото там изборите са безбройни.

36. Премахнете старата ръжда от металните радиатори и врати

Година след година и ръждата се появява, а тя изглежда странна и грозна. Без притеснения! Тя може да бъде премахната с помощта на химически препарати за отстраняване на ръжда, стъргалка предназначена за премахването й и няколко часа рабта. Бъдедте сигурни, че този проект ще си заслужава всяка една минута!

37. Монтирайте рафтове с цвета на стените

Взимате си обикновени, правоъгълни рафтове, които може или да съпоставите с цвета на стената, или да ги боядисате със същия цвят и със сигурност ще изглежда така сякаш са сложени там по поръчка.

38. Закачете си колекция от антични чинии

Проверете всеки един антикварен магазин или приличен за пестелисвост и със сигурност ще намерите колекция от порцеланови чинии. Придържайте се към цветова схема ( синьо и бяло; лилаво и бяло; всички в един цвят) и изберете десетина. Окачете ги в облачна конфигурация на стената, сякаш сте ги наследили от вашата баба.

39. Поправете плотовете

Плотът ви се улющил, надраскал и т.н.? Мраморното фолио винаги ще ви помогне да поправите стореното и да изглежда още по – зашеметяващо.